Начало
ИНФОРМАЦИОННА СРЕЩА „ВЪЗМОЖНОСТИ НА ЕВРОПЕЙСКАТА ДОБРОВОЛЧЕСКА СЛУЖБА (ЕДС)“
Петък, 21 Юли 2017 10:07

Център за развитие на човешките ресурси кани представители на организации, работещи или имащи интерес за работа в сферата на младежкото доброволчество, да вземат участие в информационна среща на тема: „Възможности на Европейската доброволческа служба (ЕДС)“, която ще се проведе на 25 юли 2017 г., от 13:00 до 15:30, в сградата на ЦРЧР, София, ул. „Граф Игнатиев“ №15, ет. 1 – Конферентна зала.

Информационната среща е насочена към организации, които нямат акредитация по Европейска доброволческа служба (ЕДС) и нямат опит в разработването на проекти по програма „Еразъм+“.

продължава>
 
ИНФОРМАЦИОННИ КАМПАНИИ В ДУПНИЦА И САПАРЕВА БАНЯ
Четвъртък, 20 Юли 2017 09:11

На 17 и 19 април 2017 г. Информационен център Европа Директно – Кюстендил проведе още 2 информационни кампании в централната част на градовете Дупница и Сапарева баня. Експертите от центъра и доброволци от читалище „Братство 1869” раздаваха рекламни и информационни материали за ЕС и отговаряха на въпроси на гражданите.

Кампаниите са част от ежегодния Инфо тур, провеждащ се в различни населени места от област Кюстендил, който тази година e посветен на „10 години България в ЕС”.

 
АНКЕТА НА ЮНЕСКО ПО ПОВОД ДЕСЕТИЯ МЛАДЕЖКИ ФОРУМ
Сряда, 19 Юли 2017 10:01

В периода 25-26 октомври 2017 г. ще се проведе Десетият младежки форум на ЮНЕСКО. В него ще участват млади хора от целия свят, ангажирани с инициативи в областите от компетентност на ЮНЕСКО, които ще търсят най-добрите възможности за засилване на ангажираността на ЮНЕСКО към младежта.

За да бъдат решенията на Форума максимално близо до интересите и желанията на младите хора, българските младежи се насърчават да участват в допитване, което ще изгради основата за дискусии преди и по време на Десетия младежки форум на ЮНЕСКО.

продължава>
 
ПРОГРАМА „ТВОРЧЕСКА ЕВРОПА” И ПРОГРАМА „ЕВРОПА ЗА ГРАЖДАНИТЕ”: ПРИОРИТЕТИ И ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ФИНАНСИРАНЕ - ИНФОРМАЦИОННА СРЕЩА В КЮСТЕНДИЛ
Вторник, 18 Юли 2017 08:23

Национален център за контакт по програма „Европа за гражданите”, Бюро „Творческа Европа“ – България и Информационен център Европа Директно – Кюстендил организират на 24 юли 2017 г. информационна среща за представяне на двете програми „Творческа Европа” и „Европа за гражданите”.

Каним представители на местните власти, младежки организации, образователни институции и неправителствени организации, медии и други заинтересовани страни да присъстват на срещата.

Срещата е със свободен достъп и ще се проведе в читалище „Братство 1869” гр. Кюстендил, Синя зала. Начален час: 11:00 ч.

продължава>
 
ЕСТОНИЯ ОТВАРЯ ПЪРВОТО В СВЕТА ПОСОЛСТВО С ВИРТУАЛНИ ДАННИ
Понеделник, 17 Юли 2017 09:07

Напредналата в кибер сферата Естония прави поредна крачка в глобалните технологии с откриването на първото в света посолство с виртуални данни в Люксембург в началото на идната година. Силно защитеният сървър ще съдържа важни данни за електронното правителство на малката балтийска държава, а НАТО и членовете на Еврозоната ще имат достъп до тях дори ако националните системи се сринат.

продължава>
 
ОМБУДСМАНЪТ МАЯ МАНОЛОВА ОТНЕСЕ ПРОБЛЕМА С ЧАСТНИТЕ СЪДЕБНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ В СЪДА В СТРАСБУРГ
Петък, 14 Юли 2017 07:56

Европейският съд по правата на човека в Страсбург може да бъде залят от дела на българи, пострадали от частни съдебни изпълнители (ЧСИ). За това предупреди националният омбудсман Мая Манолова след среща с председателя на Европейския съд по правата на човека Гуидо Раймонди.

Омбудсманът получи пълната му подкрепа по отношение на подетата от нея кампания за ограничаване на извънредните правомощия на частните съдебни изпълнители у нас, в контекста на вече съществуващата практика на Европейския съд, съобщават от институцията.

продължава>
 
ГРАЖДАНСКИ ДИАЛОГ СЪС ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ЕК ЮРКИ КАТАЙНЕН - 21 ЮЛИ 2017, СОФИЯ
Четвъртък, 13 Юли 2017 07:28

Включете се в Гражданския диалог със заместник-председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен и заместник министър-председателя Томислав Дончев, за да дискутирате какво бъдеще очаква ЕС и България като част от Съюза, как се разпределя бюджетът на ЕС, защо ни е обща отбрана на външните граници?

Диалогът ще се проведе на 21 юли от 15 до 16.30 ч. в Дома на Европа на ул. Раковски 124, София. Предварителната регистрация е задължителна. Събитието ще се излъчва на живо онлайн.

продължава>
 
ЕВРОПЕЙСКИ КОРПУС ЗА СОЛИДАРНОСТ: ПРЕДЛАГАНЕТО НА РАБОТНИ МЕСТА И СТАЖОВЕ НАПРЕДВА ПО ПЛАН
Вторник, 11 Юли 2017 06:01

Половин година след като Европейската комисия стартира Европейския корпус за солидарност и след свързването на кандидатите и работодателите за доброволчески назначения, започнало през март 2017 г., сега се откриват и хиляди възможности за работни места и стаж.

За тази цел Европейската комисия подкрепя два проекта, ръководени от италианските и френските публични служби по заетостта, които ще предложат свързани със солидарността работа или стаж в друга държава от ЕС на 6000 млади хора.

продължава>
 
ИНФОРМАЦИОННИ КАМПАНИИ В РАМКИТЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН ФОЛКЛОРЕН КОНКУРС „ПАУТАЛИЯ” - 2017
Понеделник, 10 Юли 2017 13:06

На 8 и 9 юли 2017 г. в рамките на Единадесети международен фолклорен конкурс „Пауталия” Европа Директно – Кюстендил проведе две информационни кампании част от ежегодния Инфо тур, провеждащ се в различни населени места от област Кюстендил. Щандът на центъра бе разположен в центъра на града на пл. „Велбъжд”, където се проведе и фолклорния конкурс.  Експертите от Европа Директно и доброволци от читалище „Братство 1869” раздаваха рекламни и информационни материали за ЕС и отговаряха на въпроси на гражданите.

продължава>
 
ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В КОНКУРСА "ДЪРВО С КОРЕН 2017" ДО 31 ЮЛИ
Петък, 07 Юли 2017 10:31

Познавате ли забележително дърво? Дърво, което остава в спомените, което събира хората и за него се разказват легенди? Или може би имате любимо дърво - което сте посадили сами или на което е била вързана люлката ви в детството? Дърво, което е необичайно, интересно или с интересна история? Разкажете за него!

Включете се в конкурса "Дърво с корен 2017" до 31 юли 2017 г. Как да го направите и на какви условия трябва да отговаря номинацията - вижте ТУК.

продължава>
 
ЕП С МЕРКИ СРЕЩУ УВЕЛИЧАВАНЕТО НА ЗАБОЛЯВАНИЯТА ОТ ХИВ, ТУБЕРКУЛОЗА И ХЕПАТИТ C
Четвъртък, 06 Юли 2017 09:15

В сряда евродепутатите призоваха Комисията да разработи всеобхватна и дългосрочна рамка на ЕС за справяне с ХИВ/СПИН, туберкулозата и вирусния хепатит.

‒  Настоява тестовете за ХИВ да бъдат безплатни, за да се гарантира ранното откриване

‒  Обръща внимание на нарастващата антимикробната резистентност на туберкулозата (AMP)

‒  За разработване на последователен подход в ЕС за борба с вируса на хепатит C.

Необходими са хармонизирани на равнище ЕС програми, които да могат да открият навреме огнищата на инфекции, да оценяват тенденциите в заболеваемостта, да предоставят прогнози за тежестта на заболяването и да проследяват ефективно в реално време веригата на диагнозата, лечението и полагането на грижи.

продължава>
 
ТЕРЕЗА МЕЙ ПРЕДЛОЖИ "РАВНИ ПРАВА" ЗА ГРАЖДАНИ НА ЕС, ЖИВЕЛИ 5 ГОДИНИ ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ
Сряда, 05 Юли 2017 10:18
Гражданите на Европейския съюз, които пристигнат във Великобритания преди Брекзит, ще могат "завинаги" да получат равни права с британските след пет години престой. Това предложи премиерът Тереза Мей на среща с европейските лидери в Брюксел. Идеята ѝ се отнася и за хората, преселили се във Великобритания след началото на формалната процедура, с която се задейства напускането на съюза.

Германският канцел Ангела Меркел определи идеите като "добър старт", но допълни, че много други въпроси, свързани с Брекзит, трябва да бъдат разрешени до октомври. Изявлението на Мей пред колегите ѝ е имало чисто информативен характер, след него не е имало дебати - включително, за да не се очертава предполагаемото разделение между останалите 27 държави - и форматът няма нищо общо с преговорите.

продължава>
 
ПАРЛАМЕНТЪТ ПОДКРЕПИ МАРИЯ ГАБРИЕЛ ЗА КОМИСАР ЗА ЦИФРОВАТА ИКОНОМИКА И ОБЩЕСТВО
Вторник, 04 Юли 2017 09:02

Европейският парламент одобри кандидатурата на Мария Габриел за комисар. Тя бе номинирана от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за ресора цифрова икономика и общество.

Комисията по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) и комисията по култура и образование (CULT) проведоха изслушването на г-жа Габриел за комисар на 20 юни. След като координаторите на водещите комисии оцениха представянето на кандидата, Съветът на председателите на комисиите и Председателският съвет приключиха изслушването.

В тайно гласуване Парламентът подкрепи назначаването на Мария Габриел с 517 гласа „за“ срещу 77 „против“, с 89 „въздържал се“.
продължава>
 
ТРИ ФИЛМА С БЪЛГАРСКО УЧАСТИЕ СРЕД ДЕСЕТТЕ В НАДПРЕВАРАТА ЗА НАГРАДА LUX ЗА 2017 Г.
Понеделник, 03 Юли 2017 08:51

Филмите, които тази година се борят за кинонаградата LUX на Европейския парламент, бяха обявени на фестивала в Карлови Вари. Три заглавия са с българско участие.

Новото издание на филмовата награда LUX получи своя старт на кинофестивала в Карлови Вари, Чехия, на 2 юли с обявяването на официалната селекция от 10 филма, които ще участват в надпреварата. От тях ще бъдат избрани три филма финалисти, които ще бъдат прожектирани в цяла Европа, а разходите за изготвяне на субтитри на официалните езици на ЕС – поети от Европейския парламент.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 Следваща > Край >>

Анкета

От какъв тип информация за Европейския съюз имате нужда?
 

Намерете ни във

Фотогалерия

2014

Медийни партньори