Начало
КЮСТЕНДИЛ ОЧАКВА ПОДКРЕПА В 5 КАТЕГОРИИ ОТ ГОДИШНИТЕ НАГРАДИ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ТУРИЗМА
Четвъртък, 23 Ноември 2017 11:49

Можете да гласувате за Кюстендил в пет от категориите:

 - Община Кюстендил е една от 6-те общини, които се състезават в категория „Община на 2017 г. за балнео и СПА туризъм”, като се конкурира с Велинград, Гърмен, Минерални бани, Сапарева баня и Стрелча.

- 14 общини се конкурират в категорията „Община на 2017 г. за културно-исторически туризъм”. Сред тях са отново 2 общини от област Кюстендил – община Кюстендил и община Сапарева баня.

продължава>
 
ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ СЕ ЗАСТЪПВА ЗА ПРАВАТА НА ЖЕНИТЕ В СМУТНИ ВРЕМЕНА
Сряда, 22 Ноември 2017 07:32

На 20 ноември Европейската комисия даде началото на проява под надслов „Правата на жените в смутни времена“, актуална тема, избрана за тазгодишния колоквиум за основните права.

Последното проучване на Евробарометър подчертава, че в държавите от ЕС все още не е постигната равнопоставеност между половете. Комисията обяви, че ще предприеме конкретни действия за преодоляване на разликата в заплащането на мъжете и жените чрез план за действие, който ще бъде изпълнен до края на нейния мандат през 2019 г.

продължава>
 
УСПЕХ НА ПРЕГОВОРИТЕ МЕЖДУ ИНСТИТУЦИИТЕ НА ЕС ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА НЕОПРАВДАНОТО БЛОКИРАНЕ НА ГЕОГРАФСКИ ПРИНЦИП
Вторник, 21 Ноември 2017 11:37

Европейският парламент, Съветът на ЕС и Европейската комисия постигнаха политическо споразумение за премахването на неоправданото блокиране на географски принцип за потребителите в интернет, което е важна част от изграждането на цифров единен пазар за Европа.

продължава>
 
ОБУЧЕНИЕ ЗА МЛАДИ ЛИДЕРИ И МЛАДЕЖКИ РАБОТНИЦИ
Понеделник, 20 Ноември 2017 08:55

Екипът на Информационен център Европа Директно – Кюстендил се включи в обучение за млади лидери и младежки работници, което се проведе на 18 и 19 ноември 2017 г. в гр. Дупница, област Кюстендил.  Основните теми застъпени в обучението бяха: „Работа с доброволци – набиране, привличане, обучение и супервизия“, и „Как да проведем успешни доброволчески кампании и инициативи”.

продължава>
 
ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ЕП АНТОНИО ТАЯНИ ЩЕ ДИСКУТИРА С МЛАДИ ХОРА БЪДЕЩЕТО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПРОЕКТ НА 21 НОЕМВРИ В СОФИЯ
Петък, 17 Ноември 2017 07:20

По повод визитата на Председателския съвет на Европейския парламент (включващ председателя на ЕП и лидерите на политическите групи) в България Информационното бюро на ЕП организира дебат със студенти и млади хора на 21 ноември 2017 г. от 16.30 ч. в зала 272 на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. За участие в дискусията е необходима предварителна регистрация тук.

Дискусията с г-н Таяни и членовете на Председателския съвет на ЕП ще бъде под надслов „Гласът на младите: Каква Европа искаме?“ и ще даде възможност на младежите да изразят своите виждания и очаквания, свързани с бъдещото развитие на европейския проект, както и да отправят своите въпроси към политическите лидери на Парламента. Модератор на събитието ще бъде един от най-ярките журналисти на БТВ – Светослав Иванов, водещ на публицистичното предаване „120 минути“.

продължава>
 
ЕВРОДЕПУТАТИТЕ В ПЛЕНАРНАТА ЗАЛА ОДОБРИХА ШЕСТИМА ЧЛЕНОВЕ НА СМЕТНАТА ПАЛАТА, ОТХВЪРЛИХА ЕДИН
Четвъртък, 16 Ноември 2017 07:40

В тайно гласуване евродепутатите отхвърлиха белгийския кандидат за член на Европейската сметна палата (ЕСП) Карел Пинкстен, като одобриха българката Илиана Иванова и други шестима.

По-рано господин Пинкстен, кандидатстващ за своя трети мандат, не получи одобрение от евродепутатите от Комисията по бюджетен контрол при тайно гласуване. Няколко евродепутати припомниха Резолюция на Парламента за намаляване мандатите на членовете на ЕСП от три на два, докато по време на изслушването в парламентарната комисия други посочиха административно разследване, засягащо г-н Пинкстен. В пленарната зала кандидатурата му беше отхвърлена с 310 гласа „за“, срещу 284 гласа „против“ и 81 „въздържал се“.

продължава>
 
„КРЪВТА НА СААМИТЕ“ ПЕЧЕЛИ НАГРАДАТА „ЛУКС“ ЗА 2017
Сряда, 15 Ноември 2017 07:13

„Кръвта на саамите“, копродукция на Швеция, Дания и Норвегия, печели единадесетата филмова награда „ЛУКС“. Това обяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни във вторник в Страсбург.

Председателят Таяни поздрави екипите на трите филма финалисти и каза: „Наградата „ЛУКС“ е на едно от водещите места, когато става дума за промотирането на киното, произведено в Европа, нашата творческа индустрия и нашето културно и езиково разнообразие.

продължава>
 
ЧИСТ ВЪЗДУХ ЗА ВСИЧКИ: КАК ЕС РАБОТИ ЗА ОПАЗВАНЕ НА ЗДРАВЕТО НА ГРАЖДАНИТЕ
Вторник, 14 Ноември 2017 11:20

На 16 и 17 ноември Европейската комисия ще бъде домакин на важно събитие, посветено на качеството на въздуха, което ще се проведе в Париж.

Форумът за чист въздух ще постави проблемите със замърсяването на въздуха на международната сцена, събирайки на едно място експерти, заинтересовани лица и лица, отговарящи за взимането на решения, за да споделят знанията си и да обсъдят успешни решения. Тази година Форумът за чист въздух ще се фокусира върху три теми: качество на  въздуха в градовете, селско стопанство и качество на  въздуха, и бизнес възможности, свързани с чистия въздух.

продължава>
 
TРИ БЪЛГАРКИ УЧЕНИ ПОЛУЧИХА НАГРАДА ОТ ПО 5000 ЕВРО ЗА ПРОЕКТИ С ГЛОБАЛНО ЗНАЧЕНИЕ
Понеделник, 13 Ноември 2017 07:48

Д-р Изабела Генова, д-р Кирилка Младенова и д-р Наталия Берберова-Бухова са тазгодишните носителки на националната стипендия „За жените в науката“ за България. Престижното отличие им бе присъдено за техни научни проекти с глобално значение на официална церемония в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ днес, 10 ноември, Световен ден на науката за мир и развитие.

Почетен гост на събитието бе г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на България, а г-жа Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, изпрати поздравителен адрес, като специален жест към българското издание на стипендиантската програма. „Светът има нужда от наука, за да прогресира, а през годините българите са се доказали като едни от най-светлите умове на научната сцена“, заяви г-жа Бокова в адреса си.

продължава>
 
КАНДИДАТСТВАЙ ЗА УЧАСТИЕ В ЕВРОПЕЙСКОТО МЛАДЕЖКО СЪБИТИЕ В СТРАСБУРГ
Петък, 10 Ноември 2017 10:04

Bключете се в Европейското младежко събитие на 1 и 2 юни 2018 г. в Страсбург, в което ежегодно вземат участие над 8 000 млади хора, и бъдете част от обсъжданията за бъдещето на Европа заедно с управляващите.

Събитието се организира от Европейския парламент и дава възможност на младежки организации да представят своите идеи, като най-добрите предложения ще имат възможността да бъдат презентирани пред парламентарните комисии и да бъдат включени в програмата на Европейския парламент.

Срок за кандидатстване: 17 ноември 2017 г.

Повече информация за условията за участие може да намерите ТУК

 

Анкета

От какъв тип информация за Европейския съюз имате нужда?
 

Намерете ни във

Фотогалерия

2014

Медийни партньори