Начало Новини
Новини
ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ РЕГИСТРИРА ДВЕ ГРАЖДАНСКИ ИНИЦИАТИВИ ОТНОСНО ПРАВАТА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ГРАЖДАНИ СЛЕД БРЕКЗИТ
Сряда, 22 Март 2017 15:02

С едната инициатива Комисията се приканва да отдели гражданството на Съюза от гражданството на държава членка в контекста на излизането на Обединеното кралство от ЕС („Гражданство на ЕС за европейците: обединени в многообразието въпреки правото на гражданство по произход и по месторождение“), а с втората Комисията се призовава да запази правото на гражданите на Съюза да се движат и да пребивават свободно в рамките на Европейския съюз („Запазване на правото на европейско гражданство“).

Същевременно Комисията отхвърли като недопустимо трето предложение, с което Комисията се призовава да предотврати излизането на Обединеното кралство от ЕС („Спрете Брекзит“).

продължава>
 
ЧАСЪТ НА ЗЕМЯТА 2017
Понеделник, 20 Март 2017 09:00

Тази година Часът на Земята ще обиколи света за десети път. На 25 март милиони хора в над 170 държави по света ще загасят светлините от 20,30 до 21,30 ч., за да привлекат вниманието на съграждани, бизнеси, учени и правителства към спешната нужда от действия срещу климатичните промени.

Мотото на Часа на Земята в България тази година е "Загаси светлините, отвори очи за планетата".

продължава>
 
НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА СТУДЕНТИ И ДОКТОРАНТИ НА ТЕМА „10 ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ – УСПЕХИ И ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА
Петък, 17 Март 2017 10:04

Конференцията ще се състои на 20 април 2017 г. от 10.30 до 18:00 часа в зала „Компас” в сградата на Ректората на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски” – гр. Пловдив, ул. “Цар Асен” № 24.

В конференцията могат да участват студенти и докторанти от цялата страна.

Организатори на събитието са Факултет по икономически и социални науки при ПУ „П. Хилендарски”, Европейски информационен център „Европа директно” – Пловдив, Център „Образование за демокрация”, Студентски съвет на Пловдивски университет и Студентски клуб на „Политолога” към ФИНС на ПУ „Паисий Хилендарски”.

Вход свободен.

Подробности ТУК

 
ЕВРОДЕПУТАТИТЕ ПОЧИТАТ ЖЕРТВИТЕ НА АТЕНТАТИТЕ ОТ 22 МАРТ В БРЮКСЕЛ
Четвъртък, 16 Март 2017 09:19

В сряда следобед евродепутатите разгледаха напредъка в борбата с тероризма след атентатите от 22 март 2016 г. в Брюксел в рамките на разискване по актуален въпрос. Те подчертаха нуждата от по-бързо и ефикасно споделяне на информация между държавите членки и подобряване на оперативната съвместимост на базите данни в ЕС, както и превенцията на радикализацията и помощта за жертвите на тероризма.

По време на дебата с комисар Димитрис Аврамопулос, сър Джулиан Кинг и малтийския парламентарен секретар Иан Борг от председателството на Съвета евродепутатите подчертаха нуждата от затегнат контрол по външните граници на ЕС.

продължава>
 
БЪДЕЩЕТО НА ЕВРОПА И БЪЛГАРСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА ЕС - ПУБЛИЧНА ДИСКУСИЯ С УЧАСТИЕТО НА ПРОФ. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ
Вторник, 14 Март 2017 13:55

Бъдещето на Европа – с каква скорост България влиза в европейския дебат?

На този въпрос ще отговори министър-председателят проф. Огнян Герджиков. Изказването му ще бъде последвано от дискусия за Бялата книга за бъдещето на Европа и българското председателство на ЕС с участието на:

- Деница Златева, заместник министър-председател по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС-2018;
- Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България;
продължава>
 
ЕВРОБАРОМЕТЪР: ЗА БЪЛГАРИТЕ НАЙ-ЦЕННОТО ЕВРОПЕЙСКО ПРАВО ОСТАВА СВОБОДАТА НА ПРИДВИЖВАНЕ В ЕС ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Administrator   
Петък, 10 Март 2017 10:32

Българските граждани запазват одобрението си към Европейския съюз и неговите институции и са склонни да се доверяват повече на тях, отколкото на националните институции. Това сочат резултатите от допитването Евробарометър 86, проведен в края на миналата година.

Половината (49%) от българските граждани имат доверие на Европейския съюз, докато 34% изпитват недоверие, а 17% не могат да преценят. Така страната ни се нарежда на шесто място сред всички-страни членки по степен на доверие към Съюза след Литва (55% доверие), Малта (52%), Румъния (52%), Люксембург (51%) и Финландия (51%).

Последно променен на Четвъртък, 09 Март 2017 13:37
продължава>
 
ЕВРОПЕЙСКИ КОРПУС ЗА СОЛИДАРНОСТ: ЗАПОЧНА СВЪРЗВАНЕТО НА МЛАДИ ХОРА С ОРГАНИЗАЦИИ
Четвъртък, 09 Март 2017 13:53

Три месеца след стартирането на Европейския корпус за солидарност акредитираните организации, предлагащи възможности за професионална практика в областта на солидарността, могат вече да използват базата данни за намиране на потенциални служители, стажанти или доброволци за своите дейности.

От тази пролет ще бъдат на разположение няколкостотин места за професионална практика, а през следващите месеци ще бъдат осигурени хиляди други.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 154

Анкета

От какъв тип информация за Европейския съюз имате нужда?
 

Намерете ни във

Фотогалерия

2014

Медийни партньори