Начало Новини ЕД-Кюстендил СУ „СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“ ГР. ДУПНИЦА – УЧИЛИЩЕ ПОСЛАНИК НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ
СУ „СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“ ГР. ДУПНИЦА – УЧИЛИЩЕ ПОСЛАНИК НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ
Четвъртък, 04 Януари 2018 08:37

Факт е, началото на 2018 година. Факт е, че България официално пое ротационното председателство на Съвета на ЕС от 1 януари 2018 г. под мотото "Съединението прави силата". Факт е, че СУ „Св. Паисий Хилендарски“, Дупница е едно от 30-те училища, включени в Програмата за училища посланици на Европейския парламент. Програмата работи за втора поредна година и нейната основна цел е да подобри осведомеността сред учащите относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарна демокрация, както и относно Европейския парламент  като институция, която представлява гласовете на гражданите и с която те могат да си взаимодействат, за да се включат активно в създаването на европейския дневен ред. Чрез поредица от събития  младшите посланици, заедно с техните ръководители, старшите посланици Маргарита Сапунджиева и Анелия Йорданова, ще запознават своите съученици с политиките на Европейския съюз, с проевропейска България и нейният цивилизационен принос към културно-историческото наследство на Европа като интегриран член, нужен за бъдещото развитие на Съюза.

Още в началото на месец декември, след старта на програмата,  младите посланици на Европейския парламент представиха пред своите съученици в часовете на класа презентации под надслов: „Поглед към Европейския съюз“, посветени на предстоящото Председателство на Съвета на ЕС. Ученици разбират важността и отговорността пред България и смятат, че могат да бъдат полезни за достойното представяне на страната ни.

Учениците  създадоха свой информационен кът в училището, където всеки може да получи информация относно дейностите им и резултатите от тях, да прочете за предстоящи такива, да зададе въпроси, чиито отговори го интересуват или просто да разгледа предоставените информационни материали. 

Младшите посланици проведоха анкетно проучване сред учениците от гимназиален етап. Целта на анкетата бе да проверят знанията на съучениците им относно Европейския съюз. Анкетата съдържа седем въпроса, три от които със затворен отговор и четири със свободен. Анкетираните бяха определяни на произволен принцип между ученици от VIII до XII клас. Бяха създадени две работни групи – едната формулира въпросите и определи целите на изследването, другата обработи резултатите. Младшите посланици с интерес преброяваха отговорите, систематизираха резултатите и обработваха статистическите данни. Резултатите бяха обобщени и определено всички бяха доволни от тях. Интересните отговори на въпросите със свободен отговор показаха, че съучениците им проявяват интерес към промените в България след десет годишното членство в ЕС, към предимствата и недостатъците от това членство, както и към предстоящото председателство на Съвета на ЕС. Въз основа на тази анкета младшите посланици начертаха някои насоки за бъдещата им работа през следващите месеци с цел повишаване на информираността и знанията на съучениците им относно политиките на ЕС. Резултатите от анкетното проучване бяха поставени на таблото в информационния кът и провокираха в съучениците им оживени разговори.

През най-прекрасното време на годината – Коледа – всички бяха завладени от коледния дух и младите посланици на ЕП отведоха своите съученици от IV-те класове на коледно виртуално пътешествие в страните от ЕС. В деня на училищния коледен празник те презентираха пред своите съученици коледни и новогодишни традиции в избрани от тях европейски страни. Пътешествието бе съпроводено както с интересна информация, богат снимков материал, така и със занимателни въпроси, свързани със знамената, столиците и обичаите на европейските страни. Малките ученици слушаха с интерес и любопитство и отговаряха с много голям ентусиазъм на поставените въпроси. За най-активните и знаещи имаше подаръци и лакомства.

Работата на младшите посланици ще продължи през цялата учебна година. Много и разнообразни са мероприятията, които те ще проведат в изпълнение на своята програма, за да достигнат повече знания за Европа и европейските ценности до повече хора. "Знанието само по себе си е сила", а младшите посланици на ЕП в СУ „Св. Паисий Хилендарски”, ще работят за това знанията им  да стигнат до повече техни връстници.

 

Анкета

От какъв тип информация за Европейския съюз имате нужда?
 

Намерете ни във

Фотогалерия

2014

Медийни партньори