Начало Новини ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ЩЕ ПРЕДЛОЖИ ПРОМЕНИ КЪДЕ ОНЛАЙН КОМПАНИИТЕ ДА ПЛАЩАТ ДДС
ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ЩЕ ПРЕДЛОЖИ ПРОМЕНИ КЪДЕ ОНЛАЙН КОМПАНИИТЕ ДА ПЛАЩАТ ДДС
Сряда, 04 Октомври 2017 08:31

Европейската комисия ще предложи днес промени при данъчното облагане на продажбите, в пореден опит да се пребори с избягването на данъците и да се подобри данъчното планиране, пише агенция "Ройтерс".

ЕК ще предложи ДДС при презграничната търговия да бъде в размера, определен от държавата, където се намира клиентът, вместо в страната, където е регистриран продавачът, както е досега.

Целта – да се намалят загубите на европейските държави. Тази промяна вероятно ще елиминира и практиката фирмите-износители да се регистрират в държави с ниска ставка на ДДС като Ирландия, например.

Засега ставките са най-ниски в Люксембург и Малта, а Ирландия и други имат много ниски такси за определени стоки. Държавите са свободни и да отменят ДДС върху някои стоки – например храна и лекарства – но списъкът трябва да бъде одобрен от Еврокомисията. Тя определя и минималните ставки.

През ноември ЕК ще обяви предложения за реформа на правилата за ДДС, като отпусне повече свобода на държавите-членки да определят размера им.

 

Анкета

От какъв тип информация за Европейския съюз имате нужда?
 

Намерете ни във

Фотогалерия

2014

Медийни партньори