Начало Новини 30 МИЛИОНА ДЕЦА ПО СВЕТА НЕ МОГАТ ДА СЕ ВЪРНАТ В ДОМОВЕТЕ СИ ЗАРАДИ КОНФЛИКТИ, КРИЗИ И СТИХИЙНИ БЕДСТВИЯ
30 МИЛИОНА ДЕЦА ПО СВЕТА НЕ МОГАТ ДА СЕ ВЪРНАТ В ДОМОВЕТЕ СИ ЗАРАДИ КОНФЛИКТИ, КРИЗИ И СТИХИЙНИ БЕДСТВИЯ
Вторник, 03 Октомври 2017 08:35

Около 30 милиона деца по света не могат да се върнат в домовете си заради конфликти, кризи и стихийни бедствия. Това съобщи бившият премиер на Великобритания Гордън Браун, сега работещ за ООН. Браун е специален посланик на световната организация по въпросите на образованието. Както посочи пред журналисти, повечето непълнолетни, за които става дума са в Сирия, Ирак, Йемен, Афганистан, Южен Судан, Уганда, Сомалия, Централноафриканската република. При това "10 милиона от децата са били принудени да напуснат не просто домовете си, а и родните си страни.

Според Браун общо в света "75 милиона деца живеят в условия на извънредни ситуации и се нуждаят от хуманитарна помощ". Както констатира специалният посланик на ООН непълнолетните в такова положение попадат в риск. Те, с голяма вероятност, стават жертви на експлоатация, попадат в робство, по-често са принуждавани да встъпват в брак с възрастни, да работят тежък труд или да участват в бойни действия.

Браун отбелязва необходимостта да се привличат допълнителни средства във фонда "Образованието не може да чака", който се занимава с проекти по обучение на деца, оказали се в трудно положение заради конфликти или кризи. Според специалния посланик на ООН във фонда са събрани до този момент около 150 милиона долара, но тези средства не са достатъчно, за да се реализират всички поставени цели.

 

 

Анкета

От какъв тип информация за Европейския съюз имате нужда?
 

Намерете ни във

Фотогалерия

2014

Медийни партньори