Начало Новини ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА НА МОБИЛНОСТТА 16 – 22 СЕПТЕМВРИ 2017
ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА НА МОБИЛНОСТТА 16 – 22 СЕПТЕМВРИ 2017
Вторник, 05 Септември 2017 13:06

Европейската седмица на мобилността (ЕСМ) се провежда всяка година в периода 16-22 септември. Целта й е да насърчи европейските общини да въведат и подпомагат устойчивия транспорт. През 2017 година „Европейската седмица на мобилността” се фокусира върху  „Чиста, споделена и интелигента мобилност“, а мотото е „Заедно стигаме по-далеч“.

И тази година Европейската комисия ще насърчи популяризирането на устойчивата градска мобилност, не само сред местните власти, но и сред други заинтересовани страни, като приканва НПО-сектора, академичните институции, бизнеса, училищата и публични институции също да регистрират свои инициативи за насърчаване на екологосъобразни модели на придвижване.

Всяка община, която има подготвена програма със събития и дейности, може да се регистрира в европейския портал на кампанията и да кандидатства за престижната награда на Европейската седмица на мобилността. За да участва, вашият град трябва да се ангажира с един или повече от трите основни критерия - да организирате дейности през самата седмица 16-22 септември, да има Ден без автомобили и да се изпълняват постоянни мерки в подкрепа на устойчивост и чиста мобилност. От българските градове София успява вече три години да влиза в Топ 10 на кандидатите за наградата.

Само официалните местни власти могат да регистрират общината за Европейска седмица на мобилността. На тяхно разположение онлайн са помагала и наръчник с идеи за дейности, които да организират. Чрез регистрацията, общините демонстрират публично своя капацитет да развиват разнообразни дейности в посока устойчива градска мобилност. Всички регистрации и програмите на общините са видни онлайн ТУК - http://mobilityweek.eu/2017-participants/

Има опция и за регистрация на НПО, фирми и училища - те могат да се включат с инициативи, които са приканени да регистрират като MOBILITYACTION на централния уебсайт на кампанията - www.mobilityweek.eu.

Повече информация за регистрацията има на новия български уебсайт на кампанията - www.mobilityweekbg.com

Всяка година ЕСМ се провежда под определено мото, свързано с устойчивата мобилност. Тази година местните власти отново са приканени в дните 16-22 септември да организират различни дейности за своите граждани, като темата е "Чиста, споделена и интелигентна мобилност". Подканващата фраза на 2017-та е ЗАЕДНО СТИГАМЕ ПО-ДАЛЕЧ!

Основата зад мотото е концепция, с която се сблъскваме още като деца - споделянето. Интелигентните технологии, като различни мобилни приложения и онлайн платформи, където се споделя информация за пътуване и транспорт ни помагат да сме по-ефективни при организиране на придвижването си, да спестим пари и да опазваме повече околната среда. Новите приложения направиха по-лесно от всякога да управляваме заедно мобилността си.

Вижте видеото за темата за 2017-та година ТУК

ЗА "EВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА НА МОБИЛНОСТТА"

Това е целогодишна информационна кампания на Европейската комисия, с пик на дейностите между 16-22 септември всяка година. На национално ниво тя се координира от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и цели да обърне внимание на предимствата на устойчивите начини на придвижване и да обърне поведенческите модели на българина по отношение на транспорта в градска среда.

Международната кампания се подкрепя от Генералните дирекции "Мобилност и транспорт" и "Околна среда" на Европейската комисия. Комуникационна агенция Интеримидж подготвя и осъществява дейностите в рамките на годишните програми на кампанията от старта й у нас през 2013-та година.

Инициативите на "Европейска седмица на мобилността" оформят мащабна и интегрирана кампания за градска мобилност с единна платформа www.mobilityweek.eu

Повече за кампанията вижте на страницата във Facebook.

История

2000 г. - инициативата Ден без автомобили стартира като европейска инициатива, която дава на градовете възможност да покажат своята ангажираност с проблемите, свързани с опазването на околната среда.

2002 г. - след успеха на Деня без автомобили започва всяка година  провеждането на ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА НА МОБИЛНОСТТА – от 16 до 22 септември. Повече от 400 общини от 23 страни участваха в първото издание на инициативата. Популярността й расте с всяка изминала година и тя се радва на висока обществена подкрепа.

2016 г. - общият брой на участващите общини беше рекорден – 2427 за целия свят!

 

Анкета

От какъв тип информация за Европейския съюз имате нужда?
 

Намерете ни във

Фотогалерия

2014

Медийни партньори