Начало Новини НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ „ДА ИЗЧИСТИМ БЪЛГАРИЯ ЗАЕДНО”
НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ „ДА ИЗЧИСТИМ БЪЛГАРИЯ ЗАЕДНО”
Четвъртък, 24 Август 2017 10:05

Денят на голямото почистване тази година е 16 септември.

В тази връзка Министерство на младежта и спорта, като институционален партньор на кампанията, приветства всички организации, работещи с и за младите хора на България, да се включат в инициативата.

За кампанията

Кампанията „Да изчистим България заедно” на bTV Media Group е най-мащабната доброволческа инициатива у нас, която цели да изгради обществена чувствителност по въпросите, свързани с опазването на околната среда и да направи България чиста в дългосрочен план.

През 2017 г. кампанията се издига на ново ниво и си поставя за цел да бъдат установени добри практики за генериране на нулев отпадък.

Акцент в кампанията „Да изчистим България заедно” е Денят на голямото почистване, който тази година за първи път ще се проведе през есента. Стотици хиляди доброволци ще излязат на 16 септември, за да покажат, че заедно могат да изчистят боклука от България.

След това всички, които имат отношение към опазването на околната среда, ще могат да демонстрират пред цяла България своята добра идея или практика, която елиминира боклука по интересен и различен начин или го превръща в нещо ценно.

Тазгодишното издание на кампанията „Да изчистим България заедно” ще завърши с класация и награждаване на областите с най-голям принос към каузата да докажем, че България може да бъде чиста.

КАК ДА УЧАСТВАМЕ?

Всяка държавна/общинска администрация, бизнес структура, браншова организация, НПО, ПП, студентски съвет/ ученически клуб, училищно настоятелство и др., която има желание да организира своите членове, служители, поддръжници да се включат в националната кампания „Да изчистим България заедно”, е добре дошла да се включи в Деня на голямото почистване на 16 септември.

План за действие:

1.    Формирайте специален екип за подготовка и реализация на акцията;

2.    Изберете място за почистване и се съгласувайте с местната администрация, отговаряща за управлението на съответната територия;

3.    Планирайте ресурсите и логистиката на акцията – чували, средства за безопасност, транспорт на участници и материали;

4.    Покажете спортменство – съдействайте на по-малки и нови отбори, сформирани близо до Вас.

5.    След голямото почистване регистрирайте почистените места, като ги маркирате на картата на „Да изчистим България заедно”.

6.    Споделете изпитани практики, които създават условия за намаляване на замърсяването и помагат за въвеждане на принципа на нулеви отпадъци.


Организаторът на акцията трябва да знае:

•    Точното място, което има нужда от почистване;

•    Приблизителен брой на хората, които може да мотивира да се включат в инициативата;

•    Възможностите за осигуряване на чували и ръкавици;

•    Как да координира с местната институция график за транспортиране на отпадъците;

•    Как да маркира почистената зона на сайта на инициативата - карта

•    Как да привлече повече доброволци;

•    Да организира, координира и планира инициативата;

•    Че каузата изисква да отдели от личното си време и ресурси в името на каузата да направим България чиста.


ВАЖНО! След Деня на голямото почистване, който тази година е на 16 септември, продължавайте Вашия ангажимент за опазване на околната среда, като качвате на Картата на „Да изчистим България заедно” Вашите добри идеи или практики, които елиминират боклука по интересен и различен начин или го превръщат в нещо ценно.


 

Анкета

От какъв тип информация за Европейския съюз имате нужда?
 

Намерете ни във

Фотогалерия

2014

Медийни партньори